Geluk, wat een gedoe! Theorie en informatie.
Op zoek naar meer informatie? Hier duiken we wat dieper de materie in. Scroll vooral helemaal naar beneden voor een leuke verrassing! En nog even nagenieten? Open de trailer
DE BREINSCHIJF VAN 5
Emoties:
Ons brein heeft verschillende onderdelen en het emotionele brein is de baas in je hoofd. Emoties zijn superbelangrijk en knutselen aan je brein. Zowel negatief als positief, ze beïnvloeden het herbedraden. Negatieve emoties lijken een soort weerhaakjes te hebben en positieve emoties meer een laagje glijmiddel. Als je je brein daarom niet traint, vallen de negatieve dingen meer op dan de positieve, want negatieve emoties blijven haken. De positieve ervaringen glippen ongemerkt voorbij, doodzonde. Een neutraal brein heeft helaas een voorkeur voor negativiteit., dus moet je het trainen in positieve emoties goed aandacht geven. Negatieve emoties vervuilen je brein, positieve emoties voeden/vitaliseren je brein.
Train je brein in het leren waarnemen van die mooie, kleine, betekenisvolle momentjes. B.v. door aan het eind van de dag 3 mooie, kleine, betekenisvolle momentjes op te schrijven en dat 21 dagen achter elkaar. Zo herbedraad je je brein positief. Bij het opschrijven en teruglezen krijg je weer hetzelfde fijne gevoel en je zet je brein onbewust aan om elke dag te focussen op 3 dingen waar je dankbaar voor c.q. positief over bent. Wel opschrijven, dan schrijft het ook echt weg in je brein!
Maar pas op, negatieve emoties zijn wel van belang. Negatieve emoties daar keer je je niet van af, maar naartoe, je ruimt ze op of doorleeft ze. Brené Brown zegt niet voor niks: als je negatieve emoties skipt, dan ervaar je ook niet echt positieve emoties. Emoties hebben aandacht nodig. Geef ze die vooral die aandacht, want anders gaan ze ondergronds en zorgen ze voor verwoesting in je lichaam: Burn-out, depressie angststoornissen, etc.
Mindset:
‘Fake it till you make it’ maar dan even anders. We kunnen met onze gedachten (mindset) onze hormonale chemische fabriekje beïnvloeden. Simpel gezegd willen we eigenlijk twee stofjes aanmaken Dopamine (gelukshormoon) en Oxytocine (verbindingshormoon)
En wat blijkt, we kunnen dit sturen met onze gedachten d.m.v. Mindset. Carol Dweck onderscheidt twee soorten Mindset Een Growth en Fixed Mindset.
Een growth mindset geeft beloning op het werk, het proces, de uitdaging, het spel, het avontuur, de mogelijkheid… en het maken van fouten hoort daar op een natuurlijke wijze bij. En die beloning wordt hormonaal vertaald in oxytocine en dopamine, en daar word je blij en gelukkig van. In een leer- of onderzoeksproces word je door het maken van fouten beter, het brein wordt al prutsend beter.
Bij een fixed mindset probeer je krampachtig fouten te voorkomen en blijf je je vasthouden aan wat al bekend is. En je hoort alle feedback als negatieve kritiek en vat dit vaak persoonlijk op. Je ervaart negatieve stress en daardoor loop je risico dat je teveel cortisol aanmaakt.
Je mindset heeft dus regelrechte invloed op je hormoonhuishouding. Geef dus positieve aandacht aan nieuwe dingen en durf te experimenteren. Want daarmee kleur je je brein mooi groen!
2. Focus op stress:
Vaak hebben we de verkeerde focus op stress, we zijn te weinig nieuwsgierig naar waarom we gestrest raken. Echt even de focus erop is van belang en denk er gerust bij, ‘nou dat is grappig ik ervaar spanning, hoe komt dat? Het doet er zeker toe!’ of te wel ‘He, lekker stress.’ Eigenlijk zijn er twee stofjes heel belangrijk bij het wel of niet goed herbedraden van je brein, cortisol en DHEA. (Dehydro-epiandrosteron) Cortisol heeft ten onrechte een slechte naam. Te veel en te lang cortisol, dat is slecht. Maar zonder cortisol zouden we niet kunnen functioneren. Want wat doet cortisol?
Stel er is gevaar, stress, Cortisol brengt je in staat van paraatheid, zodat je snel kunt reageren om jezelf in veiligheid te brengen, om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Bijvoorbeeld als er een Leeuw op je af komt. Daar is dan zoveel focus voor nodig, dat cortisol tegelijkertijd allerlei andere zaken remt. Het bezuinigt en snoeit op allerlei verbindingen die even niet nodig lijken en het zorgt ervoor dat er ook even geen nieuwe verbindingen in leergebieden worden aangemaakt. Het hoofd bieden aan het gevaar is namelijk prioriteit nummer één.
Als er een leeuw achter je aan zit, heb je namelijk niks aan rekenen of heel goed kunnen dammen. Cortisol zorgt er niet alleen voor dat je weg kunt sprinten, maar óók bijvoorbeeld dat je wonden sneller genezen enz. Best handig als die Leeuw je toch een beetje te pakken heeft. We moeten dus blij zijn met cortisol. MAAR… als die toestand, waarin je gevaar en stress ervaart, lang duurt dan worden er dus door teveel cortisol heel moeilijk nieuwe verbindingen aangemaakt in leergebieden. En dus leer je slecht van fouten en ook niet hoe je een volgende keer wellicht het gevaar kunt voorkomen. Daarom heb je rnaast Cortisol ook het hormoon DHEA nodig.
DHEA zorgt voor het groeien van verbindingen in je brein en dat je leert van gevaarlijke en stressvolle situaties. DHEA zet je leergebieden open. DHEA kan je brein zelf aanmaken als je op een positieve manier met stress omgaat. Dat doe je door nieuwsgierig te zijn en -net als bij emoties en mindset- op een positieve manier met je stress om te gaan. Dus denk: “Hé, lekker: stress!” Beter leren met je stress om te gaan ga naar Stressjam en kijk ook even naar Brainjam.
3. Spelen:
Het voorste gedeelte van je brein, voorbrein (de prefrontale cortex) reageert heel positief op spelen. We hebben daarom uitdaging nodig en vinden het leuk om problemen speels op te lossen. Je hersenen krijgen door te spelen meer contactpunten en de doorbloeding neemt toe. De hersenen verrijken zich, maken meer verbindingen en breiden deze uit. Het ‘Voorbrein’ is belangrijk bij het onthouden, het nemen van beslissingen, de planning, de emotieregulatie en de impulsbeheersing. Spelen bevordert dit dus.
Rond je drieëntwintigste is dit gedeelte van je brein pas volgroeit. En omdat het brein zich steeds ververst wordt het voorbrein steeds beter naarmate je het speels uitdaagt. Je wordt er dus slimmer van! Eric Scherder is ambassadeur van het spelen en bewegen.
4. Relaties en Verbindingen:
Eén van de krachtigste en belangrijkste voorspellers om geluk te ervaren zijn betekenisvolle relaties. Een paar kwalitatief goede verbindingen met een ander in je leven zijn essentieel om geestelijk gezond te blijven en meer geluksmomenten te ervaren. Reden genoeg om tijd en aandacht te stoppen in het opbouwen en onderhouden van echte vriendschappen. Het is belangrijk om kwetsbaar contact te kunnen maken en dat je, waar het werkelijk om gaat, met elkaar deelt en daar voldoende tijd voor maakt. Robert Waldinger psychiater en onderzoeker van Harvard University heeft dit met een team specialisten ontdekt. Het onderzoek loopt al vijfenzeventig jaar loopt nog steeds.
5. Lijf en Gezondheid:
Bewegen is gezond voor je lijf en brein! Het beste is elke dag een paar keer onze hartslag even boven de 100 slagen brengen. Zo brengen we extra zuurstof naar het brein, versterken we de hersenen zeker als je daarna nog een mindfulness oefening doet. Het is Brainboosting bewegen!! Veel wandelen is ook al goed voor je brein. Verder zijn zaken als voldoende slapen, liefst volgens een vast ritme en tussen de 7 en 9 uren, en gezond eten ook van belang.
€ 2,50 Korting bij entree Hersenhuis te Leeuwarden:
En om de breinschijf van 5 extra te kunnen trainen bieden we je € 2,50 korting aan op een bezoek aan Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt te Leeuwarden. Hier kun je het blije brein verder ontdekken en trainen, spelen met je stress, oxytocine aanmaken, en veel meer. Mocht je van deze speciale korting gebruik willen maken, ga dan naar de contactpagina en vraag via het contactforumlier een bezoek aan. Vermeld dan even dat je een theateransichtkaartje hebt, en vergeet hem niet mee te nemen bij je bezoek!